Odata cu sezonul rece, apare si ceata – o problema majora pentru cei care trebuie sa parcurga un drum lung pentru a ajunge la destinatie. Nu de putine ori, un sofat pe timp de ceata s-a dovedit o problema considerabila. Cu atat mai mult pentru cei a caror experienta la volan nu este una foarte vasta.

In orice caz, cea mai mai frecventa problema de ceata este lipsa vizibilitatii. Acest fenomen ingreuneaza traficul si favorizeaza riscul aparitiei incidentelor neplacute precum accidentele.

Sofat pe timp de ceata – sfaturi pentru o conduita preventiva

Viteza redusa

Chiar daca traficul pare destul de lejer, atunci cand este ceata afara cea mai buna recomandare este sa conduci cu o viteza redusa.

Nu trebuie sa te surprinda faptul ca, atunci cand se lasa ceata, viteza din localitate poate scadea pana la 30 km/h. Iar acest lucru este cu atat mai necesar in preajma unitatilor de invatamant, in zonele centrale sau in apropiere de centrele comerciale.

In afara localitatilor, viteza poate scadea pana la 50 km/h. O viteza redusa te va ajuta sa ai un control mai bun al vehiculului pe carosabilul care ar putea fi umed. Astfel, in cazul unei franari, masina nu ar aluneca foarte tare.

Proiectoare de ceata – un must have al sezonului

Proiectoarele de ceata sunt un accesoriu nelipsit in timpul iernii sau toamnei. Iar cand pleci la drum, trebuie sa verifici atent functionarea acestora pentru a fi sigur/a ca nu intampini nicio problema pe parcursul calatoriei.

Ba mai mult, luminile de ceata se alterneaza cu cele de intalnire (faza scurta) si nu pot fi inlocuite de cele pentru drum (faza lunga). Contrar asteptarilor, faza lunga nu face altceva decat sa inrautateasca vizibilitatea, mai ales atunci cand se lasa noaptea.

In cazul in care proiectoarele de ceata nu fac parte dintre dotarile masinii, o recomandare buna este orientarea farurilor in partea de jos, spre carosabil, astfel incat sa ofere soferului o imagine clara despre ce se intampla afara.

Curatarea parbrizului

Nu este vorba despre estetica masinii, ci este vorba aici despre siguranta. Un parbriz patat sau murdar va ingreuna, cu siguranta, vizibilitatea pe drum.

Circula mai aproape de partea dreapta

In zilele sau noptile cu ceata, specialistii recomanda sa mergem mai aproape de partea dreapta a drumului. In felul acesta, depasirile celor din spate se pot realiza mai usor.

Oboseala + ceata = trage pe dreapta

Cand ceata este prea densa, cand oboseala este prea mare, sofatul se dovedeste cu atat mai mult o provocare. Asa ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa tragi pe dreapta, chiar daca acest lucru va duce la intarzierea calatoriei tale.

Nu te opri in drum sau foarte aproape de acesta. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa cauti o parcare, o benzinarie sau poate chiar un hotel / motel in care sa te odihnesti. Daca ramai aproape de drum, te poti pune in pericol din cauza vizibilitatii reduse.

De asemenea, evita pe cat posibil sa pleci de acasa la primele ore ale diminetii. Orele cu ceata densa sunt intre 4 si 11. De obicei, la pranz, aceasta se ridica. Desigur, sunt si situatii in care ceata poate persista intreaga zi. Iar daca nu poti muta calatoria din ziua respectiva, trebuie sa conduci foarte prudent pentru a va nu pune in pericol atat pe tine, cat si pe ceilalti participanti la trafic.

Acestea fiind zise, iti uram drum bun! Si tine minte: paza buna trece primejdia rea!

Condu preventiv si cu viteza redusa ori de cate ori se lasa ceata!