Daca esti in cautarea unei masini noi si esti indecis, noi venim in ajutorul tau cu niste sfaturi referitoare la cutiile de viteza. In ultimii ani, au existat numeroase discutii despre cine castiga intre cutia automata versus cutia manuala. In timp ce unii soferi afirma cu tarie ca vechile cutii manuale sunt net superioare celor automate, specialistii tin sa ii contrazica. Noi am adunat informatii atat despre cutia manuala cat si despre cutia automata si dorim sa le impartasim.

Cutia automata versus cutia manuala

“Cutiile automate nu sunt la fel de bune precum cele manuale.” Sa fie oare adevarat?
Cele mai populare cutii automate sunt: cutia cu convertizor de cupru, CVT, cutia cu dublu ambreiaj (DSG-ul) si cutia robotizata. Cea mai rapida si agresiva dintre acestea este CVT-ul, care este de asemenea si cea mai confortabila. In schimb, cutia cu convertizor de cupru este cea mai fiabila, avand o rezistenta mai de durata.

Ce avantaje au cutiile manuale?

• Rezistenta este unul dintre punctele sale forte.

Cutiile manuale sunt dure si trec testul timpului. Sunt rare ocaziile in care acestea necesita o reparatie.

• Costurile foarte mici de intretinere.

Aici situatia se schimba radical in comparatie cu o cutie automata, a carei intretinere este mai scumpa.

• Pretul de achizitie al masinii este mai mic.

Diferenta dintre o masina de la aceeasi producator, dar cu doua cutii diferite, este de cateva mii de euro.

Acum ca am enumerate toate aceste beneficii ale cutiei manuale, sa vorbim putin si despre cutia automata. Cu siguranta, fiecare dintre noi a visat sa conduca cel putin o data in viata noastra o masina cu o cutie automata.

Ce avantaje au cutiile automate?

• Confortul.

Este un factor ce nu poate fi contestat de catre soferi. Acesta este net superior, in comparatie cu cel oferit de o cutie manuala. Lipsa unui ambreiaj si a schimbarii vitezelor reduce stresul la volan si permite o atentie mai sporita la drum. Mersul este mai lin deoarece transmisia se face mai usor.

• Perfecta pentru incepatori.

La o cutie cu transmisie manuala exista riscul ca schimbarea vitezei sa fie efectuata gresit, iar in consecinta motorul se va opri. Cutia automata te scapa de acest eveniment neplacut, deoarece isi efectueaza singura schimbul de viteze. Astfel, daca esti la inceput, poti conduce fara teama ca motorul tau se va opri la semafor sau la plecarea din panta.

• Consumul.

Pana acum acesta era influentat in totalitate de catre conducatorul auto si modul in care schimba vitezele. Acum lucrurile se schimba. In comparatie cu o cutie manuala, cutia automata ajuta semnificativ la reducerea consumului. Mersul in oras nu va mai fi un chin, din multe puncte de vedere.

• Poluarea.

In mai multe tari au fost deja interzise in anumite zone, masinile care incalca norma de poluare. Cutia automata ajuta la reducerea poluarii, deoarece aceasta nu permite ca masina sa fie condusa agresiv. Astfel, te poti plimba linistit prin aceste zone, si esti scutit si de o plata mare pentru timbrul verde.

 

Acum ca ati aflat aceste informatii, ce tip de cutie preferati? Automata sau manuala?