Cand vine vorba despre o masina, exista doua tipuri de piese: cele considerate „consumabile”si este nevoie sa fie inlocuite odata la ceva timp: placute de frana, lichidele si poate distributia si cele care ar trebuie sa reziste pe toata durata folosirii masinii respective. Cu toate astea, nu se intampla asa si ajung sa se inscrie in categoria celor care ne lasa balta fix cand ne este lumea mai draga. Si desigur, acest proces nu vine singur, ci cu importante costuri si investitii. Iata la ce piese de masina ne referim mai exact.

Piese de masina care se  pot strica generand costuri mari: electromotor

Acesta mai este cunoscut si drept demaror. Iar demarorul este o piesa esentiala in cazul oricarei masini, acesta fiind cel care ajuta la pornirea motorului, cu ajutorul curentului electric. Mai precis, demarorul este format din doua parti: motorul electric propriu-zis si un solenoif care impinge roata dintata, angrenand arborele cotit.

Iar primul semn ca ni se strica electromotorul este un zgomot produs de motor. Iar daca alegem sa ignoram acest sunet, in timp roata dintata se va uza prematur si odata cu acest lucru vom incepe sa avem probleme grave cu pornirea motorului masinii.

Piese de masina care se  pot strica generand costuri mari: sonda Lambda

Toate autoturismele cu motoare pe baza de injectie au in dotare o asemenea sonda. Mai precis, aceasta are rolul de a masura cantitatea de oxigen din gazele de evacurare, trimitand informatia catre computerul masinii. Singura, sonda poate efectua reglajul amestecului de aer cu carburant, generand o functionare eficienta a motorului. Insa, si sonda, ca orice piesa de masina se poate strica. Aceasta se acopera de murdarie si nu mai exercita masuratori precise. Totodata, ea include si o parte electrica ce poate deteriora in timp.

Iar consecintele constau intr-un consum ridicat de carburant, nejustificat si o emisie foarte mare de CO2. Iar daca se aproprie efectuarea ITP-ului este important sa scapam cat mai repede de aceasta problema.

Piese de masina care se  pot strica generand costuri mari: injectoarele

Desi pot parea inofensive din punct de vedere al costului de reparatie, injectoarele sunt totusi si ele niste aspecte deloc de neglijat. Insa, de vina pentru problemele lor frecvente este calitatea indoielnica a carburantului pe care il folosim pentru alimentarea masinii. In tari dezvoltate precum Germania, Elvetia sau Austria, problema injectoarelor este destul de rar intalnita.

In schimb, daca ne dorim sa nu investim foarte mult, este recomandat o prima curatare a injectoarelor.

Piese de masina care se  pot strica generand costuri mari: pompa de benzina

Aceasta se strica mai ales in cazul celor care nu alimenteaza la timp autovehiculul, ajungand sa isi deterioreze pompa. Aceasta din urma, reprezinta o piesa de masina electrica, dar care se reaceste cu ajutorul benzinei sau motorinei. Daca nu este alimentata la timp, pompa se va deteriora prematur.

In plus, sunt persoane care iarna lasa foarte putin carburant in rezervor. Acest lucru duce la inghetarea condensului din rezervor, fapt care, din nou, strica pompa.

Piese de masina care se  pot strica generand costuri mari: alternatorul

Acesta este un fel de generator care are rolul de a produce curent, atunci cand este angrenat de cureaua de accesorii. Si desi acesta nu se strica des, sunt soferi care sustin ca se poate intampla acest lucru mai ales daca alternatorul intra in contact cu apa, din cauza neprotejarii sale.