Sa cumperi masini second hand si sa fie si bune… este o arta. Sau cel putin asa sustin cei care au ajuns in service-ul nostru. Ce-i drept, nu e usor sa intri in posesia unei masini second hand care sa arate bine si sa fie si pe deplin functionala… mai rar.

Rationament vs prejudecata

Romanii spun adesea (nu toti, dar multi o fac!) ca: „are cel care vinde masina un motiv de s-a hotarat sa scape de ea”. Ei bine, nu este intotdeauna asa. Sunt oameni care pur si simplu vor o masina noua. Si o schimba in medie, cam o data la 5-7 ani (daca ne uitam in curtea nemtilor).

Au venituri mari care le permit sa se bucure de autoturisme noi, de lux. Insa, dincolo de asta, mai sunt si oameni care vor sa treaca la o masina electrica sau mai putin poluanta.

Avand in vedere cat de greu respirabil este aerul de pe intreaga planeta, o solutie buna este sa renunti la masinile pe care altii le considera deja „depasite”.

Stim ca romanii sunt tentati adesea sa cumpere masini ieftine, fara a tine cont si de mediu. Insa, ce iti recomandam noi este sa eviti, pe car posibil, sa ne transformam in groapa de gunoi a Europei.

Sa cumperi de la samsari masini second hand – un risc pe care nu ar trebui sa ti-l asumi prea des

Desigur, nu vrem sa generalizam. Sunt si oameni seriosi printre cei care se ocupa de comertul cu masini. Insa, si exceptii de la aceasta regula. Asa ca cea mai buna modalitate este sa te documentezi si sa-ti pastrezi spiritul critic, fara a exagera.

Iar daca vrei sa-ti dai seama daca o masina a fost sau nu lovita, trebuie sa iei fiecare piesa majora la puricat.

De exemplu, in cazul unei lovituri frontale, cam greu sa scape bara din fata, grijla radiatorului, lonjeroanele… Uneori, si aripile pot fi afectate.

Iar daca vine vorba despre faruri, trebuie sa tii cont ca ele sunt legate prin elemente din plastic sau metal.

Ia cu tine un specialist!

Am spus si o spunem in continuare, nu merge singur sa cumperi masini second hand. Ia cu tine un specialist. Unul care sa aiba bunavointa sa verifice atent totul. Eventual, poti inchiria serviciile unui mecanic. Il platesti, iar el se uita atent la functionalitatile masinii.

Daca insa ai incredere in cunostintele tale tehnice si in intuitie, ridica intotdeauna capota masinii. Motorul este cel care ofera cele mai pretioase informatii despre masina.

Fii atent si la linia caroseriei!

Cand vine vorba despre caroserie, ea este cea care sufera, de regula, reparatii serioase, in urma unui accident. Astfel, atentia ta trebuie sa fie atintita asupra imbinarilor dintre prag si usi, dar si asupra lateralului masinii. Arunca o privire atenta asupra tuturor partilor, inclusiv a celor de deasupra si dedesuptul portbagajului.

Si apropo de portbagaj, verifica-l si in interior. Loviturile din spate avariaza adesea si portbagajul masinii. Iar indoiturile se vad cel mai bine inauntru. Nu uita sa ridici roata de rezerva si sa verifici ce se afla sub.

Un alt aspect important legat de masina este cel legat de air baguri. Acestea sunt dovada cea mai clara ca respectiva masina a avut un accident care le-a declansat. Ba mai mult, cand sar, air baguri pot strica plasa de bord. Asa ca te poti uita in interior si sa verifici daca a fost sau nu inlocuita.

Acestea fiind zise, iti uram spor la cumparat! Speram sa gasesti masina potrivita si sa te bucuri de functiunea ei multi ani de acum incolo!